Første kulturskolefestival
Under UNG2014 ble landets første kulturskolefestival arrangert, en arena der barn og unge kan få utfolde seg kreativt. Som en del av UNG2014 ble det i Trondheim arrangert den første utgaven av Norsk kulturskolefestival i juni. Målet var at kulturskolefestivalen skulle bli en arena for fri utfoldelse av kreativitet for barn og ungdom som vil utvikle sine kunnskaper og ferdigheter. Hvert år skal Trondheim kulturskolefestival sette fokus på noe spesielt innenfor kunst, og i 2014 var det duket for fokus på visuell kunst. Kulturskolefestivalen, som er et samarbeid mellom norsk kulturskoleråd og Trondheim kulturskole, er en selvgående og selvstendig festival som ble satt opp i forbindelse med UNG2014, men som er ment til å leve videre også etter 200-årsjubileet. Og det beste med alt? Det er gratis.
Slik var festivalen i 2014
I 2014 ble den første kulturskolefestivalen arrangert mellom 26 og 27. Juni i Trondheim, og det besto i alt av fire ulike tilbud og verksted for alle barn og unge som ville utvikle sin egen skapertrang å lære mer. Under kulturskolefestivalen kunne alle velge de tingene som de selv ville, enten det var spraylakk og sjablonger, skape urban og kul utekunst eller tagtool.
Festivalen foregikk på Solsiden i Trondheim, et steinkast unna Midtbyen. Det meste av verkstedene og workshopene holdt til på Dokkhuset, mens andre tilstelninger også var på blant annet Kunstakademiet rett over veien og Dokkhusparken. I Dokkhusparken var det også satt opp en egen scene der man kunne nyte musikk og dans mellom slagene. På kursene i 2014 var det flere parallelle sesjoner slik at man kunne få med seg hele tre ulike kurs i løpet av de to dagene. Alle kursene hadde også et felles tema som gikk igjen under årets kulturskolefestival, og det var sosial bærekraft, noe som førte til mye kreativitet blant deltakerne.
Mange spennende kurs å velge i
På et av kursene, holdt av gatekunstneren Rune Folgerø, kunne ungdommene få tegne og utvikle egne motiv som ble spraylakkert og festet til en større veggflate for å bli satt sammen med andres verker. Margrethe Loe Elde og Ingegjerd Mandt sto bak kurset som de hadde kalt Skrotskulptur, der deltakerne fikk muligheten til å bygge sin egen lille kunstinstallasjon med lyd ved hjelp av gjenbruksmaterialer som de selv hadde vørt med å finne. På kurset om tagtool kunne deltakerne lære hvordan de kunne bruke animasjonsteknikken til å tegne og lage alt fra bilder til tegneserier som kunne brukes til alt fra veggkunst til på en scene.
- Det fins jo tagging og graffiti, men for meg er street art noe annet, noe som har et viktig budskap i seg. Gjerne av politisk karakter, noe som kommenterer sosiale forhold, og gjerne sagt med humor, sier Rune Folgerø, som presiserer at gatekunst ikke behøver være en ulovlig aktivitet som forsøpler det offentlige rom. Han mener det er fullt mulig å bruke gata som galleri uten at det forsøpler bybildet.
Kulturscene
I tillegg til de flott kursene på verkstedene kunne også deltakerne og publikum nyte kultur fra en scene som ble satt opp i Dokkhusparken. Her var det mange kulturskolelever som sammen fikk utfolde seg i dans og musikk i løpet av de to dagene kulturskolefestivalen var, og fikk vise fram sine talent. Som et samarbeide med UKM, ungdommens kulturmønstring, gjennom UNG2014, var det også mange UKM-deltakere som fikk scenetid på Dokkhusparken under kulturfestivalen, og de fikk også sjansen til å delta på verkstedene. Selv om UKM er en annen festival som vanligvis ikke knyttes til Norsk kulturskolefestival, var det også utstillinger fra UKM- deltakerne på KIT, et galleri som er i området nær kulturskolefestivalen. Der var det også utstillinger av arbeidet gjort under festivalen, samt utstillinger av verk gjort av barn og unge gjennom Trondheims kommunale kulturskole.