Landsfestival for musikkorps

Under UNG2014 ble det arrangert landsfestival for musikkorps i Trondheim, for å vise hvor sterkt korpsmusikk står i Norge. 26 – 30 juni arrangerte blant annet Norges Musikkorps Forbund sin landsfestival for musikkorps i Trøndelag. Målet var å vise fram hvor viktig korps er for norsk kultur, tradisjon og musikk og til sammen var det 145 korps og nesten 10.000 korpsmedlemmer som var påmeldt den store landsfestivalen, og tok turen til Trondheim denne helga. Noe av årsaken til at Landsfestival for musikkorps ble arrangert som en del av UNG2014, er ungdomskulturens feiring av Grunnlovens 200-årsjubileum. Målet med feiringen var å skape en arena for fagutveksling, debatt og stimulere på tvers av kulturelle utrykk, samtidig som man løftet fram unge utøvere innen kultur og viser fram det arbeidet barn og ungdom får til i dag. Festivalen hadde som mål å romme mange ulike kulturformer, som dans, musikk, teater og billedkunst, og fikk dermed uttrykke seg gjennom hundrevis av kunstformer.

Tusenvis av spillende mennesker i gatene 

Med så mange spillende og korpsglade mennesker i Trondheim på ei helga, var det umulig å ikke legge merke til korpsmusikken i Trondheim sentrum den helga. Det var et spennende og tettpakket program for alle de påmeldte, som åpnet torsdag med en åpningskonsert midt på Torvet i Trondheim. Sammen på åpningskonserten sørget The Brazz Brothers, Trondheim Politis Brass Band, Frode Alnæs, Ila Brassband og Nidaros Brass Band for en formidabel god stemning med flere hundre frammøtte, både deltakere og lokalbefolkning. Fredagen ble preget av flere minikonserter rundt om i byen der veldig mange av de påmeldte korpsene bidro til å lage god stemning i Trondheim.

På scenen på Torvet var det drillshow fra flere ulike korps, og med en marsj i Munkegata hadde flere av korpsene muligheten til å vise seg fram for alle de fornøyde frammøtte. På lørdagen i landsfestivalen fikk alle aspiranter muligheten til å delta på et miniseminar med Brazz Brothers. Der fikk de inspirasjon og lærte mye nyttig som de kunne ta med seg videre, og sammen fikk de holde en liten konsert på Torvet etter endt seminar. På lørdagen hadde ennå flere korps tatt turen til sentrum og det var flere små konserter på flere ulike scener rundt om i hele Trondheim.

Avsluttet med et fyrverkeri av et show på Lerkendal 

Selv om det slett ikke var rom til å slappe så mye av under landsfestivalen i Trondheim, var søndag uten tvil den store dagen for alle som deltok- og ikke minst publikum. Denne dagen var det duket for den store korpsparaden i Trondheim sentrum hvor over 10.000 musikanter deltok på marsj som ble avsluttet med en konsert på Torvet. Det ble framført et helt nytt verk av Brazz Brothers og hele 10.000 fikk delta på spillingen, som kanskje må være et av verdens største korps i akkurat det øyeblikket. Det var både storband, solister og overraskelser på scenen den søndagen som ga en verdig og fartsfylt avslutning på helga.

Det er kanskje ikke så ofte at Trondheim får besøk av tattoo-show, men denne søndagen var det ikke spart på noe i forbindelse med landsfestival for musikkorps. På Lerkendal stadion ble det tattoo-show, altså marsjshow, der den ikke ukjente norske Garden stilte med mannskap. Under showet kom blant annet det nederlandske showbandet Adest Musica og flere andre lokale, nasjonale og internasjonale band og artister. De hadde også en landets ypperste musikere på scenen. Et av Europas beste brassband i Manger Musikklag og trompetikonet Ole Edvard Antonsen var med på showet som flere tusen hadde tatt turen til Lerkendal stadion for å få med seg.