NM for skolekorps

Norgesmesterskapet lagde lyd 

Da NM for skolekorps ble gjennomført i Trondheim var det heseblesende korpsmusikk på fire ulike arenaer over fire dager. Vanligvis er det ikke Trondheim som er vertsbyen for NM for skolekorps, men Stavanger og Larvik. Men som en del av UNG2014 og markeringen av 200-årsjubileet ble den storslåtte feiringen i 2014 flyttet til Trondheim. Arrangementet fant sted i både Olavshallen i sentrum og på Royal Garden hotell like ved, og alle skolekorpsene som var med konkurrerte i ulike divisjoner. De aller mest drevne skolekorpsmusikantene konkurrerte i 1. Divisjon, som spiller sanger og repertoar som er vanlig å spille i voksenkorpsene.

I Trondheim Spektrum var det også duket for den årlige NM-marsjeringen, som var spesielt folksomt dette året på grunn av feiringen og UNG2014. NM i marsjering er en konkurranse hvor ulike skolekorps blir vurdert ut fra både marsjering og spilling i en kombinasjon. Like utenfor Trondheim, i Stjørdal, var det duket for NM i korpsdrill. Der var det over 500 deltakere fra morgen til kveld, fra fredag til søndag. Det er konkurranse for både tropper, duetter og solister og alt ble satt sammen til et forrykende show som publikum kunne få med seg i Stjørdalshallen i ettertid.

Lang historie

NM i skolekorps har blitt arrangert helt siden 1975, og arrangeres fortsatt i dag. Ved spesielle anledninger, som under UNG2014, flytter mesterskapet seg til andre byer. For mange er arrangementet et av årets høydepunkt, både for de som spiller, foreldre, dirigenter og andre tilknyttet alle norske korps. Målet med NM i skolekorps er at det skal virke som et positiv virkemiddel for å fremme norsk korpsmusikk, og inspirere unge til å fortsett med musikken. For de aller fleste er det mange timer øving, terping og finjustering som står bak forberedelsene, og man vokser ofte veldig som korps ved å delta i NM. Konkurransen skal bidra som et virkemiddel til musikals utvikling i tillegg til det samholdet det fører med seg. Selv om NM for skolekorps er en tradisjonsrik konkurranse som har blitt holdt i mange år, er det viktig for arrangørene at det ikke er fokus på resultatet. De mener at med riktig fokus og gjennomføringsmåte kan NM for musikkorps være med på å både styrke korpset i sin helhet og enkeltmedlemmer.

Noe av det som er unikt med NM for musikkorps er at man ikke bare kan la seg bli gledet og inspirert over sin egen innsats og musikk. Med utrolig mange deltakere fra hele landet kan man også bli inspirert av andre og la seg begeistre over andre prestasjoner både i og utenfor konkurranse. NM har som mål å være en god arena hvor nettverksbygging mellom korpsmiljøet i norske skal stå sterkt og verdiene som er engasjerende, inkluderende og inspirerende, skal stå fremst i alle arrangement.

Lurer du på hvem som vant NN i 2014? Her får du svaret!

I elitedivisjonen var det Lillestrøm musikkorps med dirigent Trond Myre som stakk av med 96 poeng og førsteplassen. De fikk 40.000 kroner i premie fra Norsk tipping og en trofe. Andre- og tredjeplassen havnet til henholdsvis Christiania Blåseensemble og Sandvikens Ungdomskorps. I 1. Divisjon var det Greåker musikkorps som vant førsteplassen sammen med dirigent Geir Holm. De vant 20.000 kroner fra Norsk Tipping. Andre- og tredjeplassen havnet til henholdsvis Opus 82 og Stavanger musikkorps av 1919. I 2. Divisjon var det det lokale korpset Byneset musikkorps med dirigent Han Andreas Kjøberg som tok førsteplassen og premien på 15.000 kroner fra Norsk Tipping. Andre- og tredjeplassen havnet til henholdsvis Sinsen Musikkorps og Sagene Janitsjarkorps. I 3. Divisjon var det Hov musikkorps som fikk førstepremien, i 4. Divisjon var det Skedsmo Janitsjarorkester som vant, 5. Divisjonsvinneren ble Prosjekt MMXXIX, vinneren i 6. Divisjon var Nes Janitsjarkorps, og i 7. Divisjon vant Namsos Musikkorps.