Utdeling av Gullsekken

Slik var utdelingen av Gullsekken 2014

Heldige vinnere ble hedret under prisutdelingen Gullsekken, som er den kulturelle skolesekkens egen pris. Hvert år er det utdeling av Gullsekken som går til årets beste kunstproduksjon og den beste skolen. I 2014 var det både hedring av eler og lærer gjennom utdelinger av prisen som «årets kulturkontakt» og «årets elevverter». De heldige vinnerne som stakk av med den gjeve prisen for årets produksjon og beste skole mottok en pris på hele 100.000 kroner fra Norsk Tipping, som var et samarbeid mellom de og Kulturdepartementet. Grunnen til at utdelingen i år fant sted i Trondheim var UNG2014, en arena som var ment å være ungdomskulturens feiring av Grunnlovens 200-årsjubileum. Målet med å samle arrangementer på denne måten var å skape en arena for fagutveksling, debatt og stimulere på tvers av kulturelle utrykk, samtidig som man løftet fram unge utøvere innen kultur og viser fram det arbeidet barn og ungdom får til i dag.

Mange gode kandidater til Gullsekken

Hvert år er det en jury som settes sammen for å finne vinnerne, og i 2014 ble juryen leder av rektor ved Grefsen skole og flere kulturskolelever som ble plukket ut, i tillegg til skuespiller Kristofer Hivju og forfatteren Bjørn Sortland. De kunne avsløre i forkant av premieutdelingen at det var fire ulike skoler i landet som spesielt utmerket seg innenfor sitt arbeid med kunst og kultur, og at det dreide seg om to barneskoler, en spesialskole og en ungdomsskole.

Skolene som var blant finalistene var:

  • Hoeggen skole i Trondheim
  • Kolsnes skole i Karmøy
  • Haukåsen skole i Oslo
  • Kippermoen ungdomsskole i Vefsn

Prisutdelingen fant sted på Dokkhuset i Trondheim, og mange håpefulle hadde møtt opp til utdelingen. I lat var det Nordland fylke som etterpå satt igjen som den store vinneren etter kvelden var over, da begge vinnerne kom fra Nordland.

Disse stakk av med Gullsekken i 2014 

Det var Filmfest Salten som vant Gullsekken for beste produksjon, og Kippermoen ungdomsskole i Nordland som gikk hjem med den gjeve prisen som Beste skole. Filmfest Salten ble i juryens bedømmelse sagt å ha laget både spennende, treffsikre og profesjonelle produksjoner som var gjort godt fra start til slutt. Ungdomsskolen fra Mosjøen, Kipermoen ungdomsskole, stakk av med prisen for beste skole på grunnlaget av at kunst og kultur står sterkt blant elevene som en naturlig del av hverdagen. De skal også ha fått ros for at de ansatte ved skolen hele tiden  legger til rette for at elevene skulle få utfolde seg kunstnerisk, og at de dro fram kultur som en tydelig viktighet i samfunnet. Blant de som fikk heder under årets prisutdeling var det blant annet lærere og elever fra Nord-Trøndelag. Det var lærer Geir Moa ved Halsen skole i Stjørdal som vant «årets ildsjel» for sitt lange arbeid med kultur for barn og unge.

Storstilt show på utdelingen

Prisen for «årets elevvert» gikk til elever ved Rørvik skole som hadde brukt mye tid og engasjement for å legge til rette for flere arrangementer innenfor kultur på sin skole i året som gikk. Kveldens siste pris fra Dokkhuset i Trondheim gikk til eleven som fikk Gullsekken for årets beste produksjon. I 2014 var det kunstneren Thomas Eriksson. Under prisutdelingen var det ikke mange tomme seter blant publikum, og i tillegg til prisutdeling var det underholdning på programmet. Magnus Strand Helberg var vert og programleder for kvelden, og flere av UKM-deltakerne hadde også opptredener. I tillegg var blant annet Aurora Aksnes på scenen, og bandet Oslo Ess. Den heldige vinneren av drømmestipendet det året, Guro Elde Paulsen, var også tilstede på utdelingen av Gullsekken i Trondheim.