Pass på å ta pauser og stress ned

Norge er ifølge en rekke store undersøkelser et av verdens beste land å bo i. Vi er ifølge undersøkelser som gjennomføres hvert år, blant de lykkeligste menneskene i verden og skal man tro tallenes tale, kan unge i Norge se fram til en dans på røde roser med gratis skole, trygg jobb og egen bolig innen de er 25 år gamle. Om man stoler på tallene som legges fram hvert år er det ikke mange land i verden som kan måle seg med Norge, men er det virkelig så lett?

Synet bedrar

Samtidig som voksne innbyggere gir inntrykk av at man kan få alt man ønsker her i verden bare man bor i Norge, er sannheten at unge mennesker i økende grad opplever store økonomiske problemer i jakten på det perfekte livet, og bruken av lykkepiller øker for hvert år som går. Det er ikke lett å skulle leve opp til de enorme forventningene som stilles av skole, foreldre og samfunnet forøvrig. Hver dag kan man lese i landets største aviser at vi er så lykkelige i Norge og alt er så mye bedre her opp i nord, enn det er andre steder. Via sosiale medier blir man bombardert med poster av lykkelige mennesker med perfekte liv, store hus, fine biler og reiser til eksotiske destinasjoner flere ganger i året.

Vi har bygd oss opp et falskt samfunn hvor lykke og suksess utelukkende måles i materielle goder. Sannheten er dog at unge mennesker mellom 22 og 35 år i økende grad lever på kreditt og det perfekte livet de prøver å overbevise omverden om, er falskt. Det er heller ingen bevis på at materielle gjenstander og mye penger gjør oss lykkelige. Det heter seg at man må være sin egen lykkes smed, men det betyr ikke at man skal måle sin egen lykke ut fra materiell rikdom. Lykke er hva du selv gjør det og det er ingen som kan hevde at du ikke er lykkelig bare fordi du ikke lever opp til de falske forventningene som samfunnet rundt deg legger opp til.

Finn deg selv og vær tro mot ditt sanne jeg

Vi vet alle at en god utdannelse i stor grad er avgjørende for at man skal kunne få seg en god jobb i dag, men du må ikke la deg presse for mye. Du er ung og du har i utgangspunktet hele livet foran deg. Det er ikke verdens undergang om du ikke kommer inn på universitetet i en alder av 18 år. Det er heller ikke slik at du ikke kan være lykkelig om du jobber i kassen på Rema 1000, eller jobber innen renovasjon. Begge er yrker som må utføres og de er en like viktig del av samfunnet vårt som lærere og bankansatte.

Det er ikke lett å stå mot presset og for det meste er det nok godt ment, men det blir ofte så altfor mye og mange unge i dag går til grunne da de føler at de ikke kan leve opp til jaget etter billig lykke. Du må aldri glemme at du er deg selv nærmest og det er bare du som kan finne ut hva som er riktig for deg her i livet. Tidligere var det gjerne ikke før på videregående at man kjente presset komme, men i dag starter det allerede i barneskolen og resultatet er at bruk av medikamenter mot depresjon blant barn og unge øker i et alarmerende tempo, både i Norge og andre europeiske land.

Det er tøft å skulle stå mot, men du må finne tid til deg selv også. Er du opptatt av spill, slik mange unge er i dag og du føler at det gir deg en pause fra hverdagens mas og kjas, så må du aldri la noen tar det fra deg. Spill på nett er ikke lengre bare underholdning og akkurat som dine foreldre spiller på nettcasino for å slappe av, har du rett til å spille dine spill om det hjelper deg med å komme gjennom dagen. Stå på ditt og snakk med dine foresatte. Forstå at de er bekymret for deg, så snakk med dem og bevis at du har kontroll og kan kombinere skole og spill på en trygg måte.