UKM-festivalen

UKM-festivalen er et årlig arrangement for kreative ungdom mellom 15-20 år, og er en arena der flere hundre kulturskole-deltakere får vist fram sine kulturelle uttrykk. Hvert år arrangeres UKM-festivalen i Trondheim. Midt på sommeren samles over 600 kreative ungdommer fra hele landet seg i trønderhovedstaden for fire dager med kreative uttrykk i alt fra film, til kunst og teater. UKM-festivalen består stort sett av fire dager med konserter, tv-produksjon, forestillinger, kunstutstilling, filmvisning og verksted for ungdom. Hele arrangementet er laget for og av ungdom. I tillegg til det faglige er sosialt samvær like viktig for alle ungdommene som møtes.

Dette skjer på UKM-festivalen

De fleste deltakerne på UKM-festivalen er mellom 15 og 20 år, og fellesnevneren er at alle er interessert i kultur og kulturelle uttrykksmåter, noe de både har glede av og er gode på. Som publikum på UKM-festivalen er det også mye fint i vente for deg som vil se det hele i Trondheim. Man kan både oppleve skuespillere, kunstnere, filmskapere, dansere, musikere, fotografer, reportere, forfattere og komikere på scenen. Felles for UKM er at det finnes mange kulturelle uttrykksformer, så her er det noe for de fleste. Ofte kan man oppdage en til nå ukjent stjerne, og mange kjente profiler i norsk kulturliv i dag har startet karrieren sin som UKM-deltaker, der UKM-festivalen på mange måter er det største arrangementet for ungdommene.

Hvis man ønsker å få med seg festivalen som deltaker er det mye som skjer i Midtbyen på lørdag, søndag og mandag i festivaltiden. Alle under 20 år slipper gratis inn, mens voksne kan kjøpe festivalpass til en billig penge. De fleste arrangementene foregår i tilknytning til Olavskvartalet i Midtbyen, hvor de fleste holder til under festivalen. Det er flere forestillinger i den store salen, mens de mindre salene kan man overvære flere flotte kunstutstillinger. På Nova kinosenter kan man se filmene som ungdommene har laget, og i tillegg blir det flere konserter rundt om i byen, både i flere av byens kirker og på Solsiden. 

For deg som er deltaker på UKM-festivalen 

For deg som skal delta på UKM-festivalen kan du glede deg til fire fartsfylte dager sammen med andre kulturinteresserte ungdommer. Er man med som deltaker starter festivalen med en kickoff for alle deltakere og arrangører, der man kan bli kjent med alle som er med det året. Neste dag starter festivalen for alvor med ulike kunstutstillinger og forestillinger på scenen i Olavshallen og konserter. Etter dette er det fritt for å sosialisere seg med andre deltakere, så lenge det ikke blir for sent. Festivalens tredje dag starter med workshops og der kan man velge mellom hele tjueen ulike workshops, slik at du garantert finner en som passer deg perfekt.

Det er mye å velge mellom hvert år, men alt fra musikk til, programleding, kunst, foto, skriving eller teater. I alle workshopene har vi med ledere med mange års erfaring innen tematikken. Disse kursene fungerer ikke bare som en arena hvor du kan vise fram ditt talent, men også et sted der du kan få ny kunnskap og ferdigheter. Noe av det morsomste er ”mediedekningen” av alle workshopene. For de som gjerne har en journalist eller en fotograf i magen skal dekke det hele med nettsaker og lage tv-sendinger underveis, så det kan hende at du blir intervjuobjekt fra festivalen. Festivalens siste dag avsluttes alltid med flere flotte forestillinger, men kanskje best av alt med det vi har kalt #UKMkalaset. Det er en stor avslutningsforestilling som går over fem ulike scener og med over sytti ulike innslag. Den finner sted på Studentersamfundet i Trondheim, og har rykte for seg å bli en kveld full av overraskelser- og noe man sent glemmer. Velkommen til UKM-festival!