Trønderjam

Trønderjam, en musikk- og actionfestival 

20 juni var det duket for den andre gjennomføringen av Trønderjam, en festival for ungdom, utenfor Rockheim i Trondheim. Arrangementet var helt gratis for alle ungdom mellom 13 og 17 år. Noe av årsaken til at Trønderjam ble arrangert som en del av UNG2014, er ungdomskulturens feiring av Grunnlovens 200-årsjubileum. Målet med feiringen var å skape en arena for fagutveksling, debatt og stimulere på tvers av kulturelle utrykk, samtidig som man løftet fram unge utøvere innen kultur og viser fram det arbeidet barn og ungdom får til i dag. Festivalen hadde som mål å romme mange ulike kulturformer, som dans, musikk, teater og billedkunst, og fikk dermed uttrykke seg gjennom hundrevis av kunstformer. Trønderjam er vanligvis en uavhengig musikkfestival for ungdom som er laget av ungdommer fra ulke fritidsklubber rundt om i Trondheim og omegn.

Kjente lokale artister på scenen 

Grunnen til at UNG2014 ble arrangert er mye fordi Stortinget ønsker at Norge skal styrke tilbudet til unge i dag som vil utvikle seg innenfor kultur. Barn og unge er sagt å være bærere av fremtidens norske demokrati. Stortinget håper at jubileet vil inspirere til engasjement og refleksjon blant barn og unge, og har derfor satt i gang UNG2014. Barn og unge er den viktigste målgruppen under grunnlovsjubileet i 2014. Grunnloven og verdiene den bygger på̊ må̊ formidles på̊ nytt til hver generasjon, slik at de kan fylle den med mening på egne premisser. I 2014-versjonen av Trønderjam var det flere kjente lokale artister som dukket opp på scenen, som blant annet Taste of Insanity, et heavy metal band fra Klæbu bestående av Sondre Sørensen Brønstad på trommer, Even Tømmerås Aftret på vocal, Håvard Tanem på gitar, Patrick Eidsvåg på bass og rytmesjef Kevin Velde. Qalifa spilte også under Trønderjam, en norsk rapper fra Trondheim. Han var tidligere kjent under navnet K-oNe, og var medlem av trioen Roll-X-Side som har eksistert siden 2002 og var blant veteranene i byens hip hop-miljø.

Martine fra Hommelvik ble trekkplaster

Den artisten som kanskje dro mest publikum på Trønderjam var lokale Martine Rygvold og Short skills. Rygvold ble for alvor kjent i landet etter å ha figurert på norske TV-skjermer året før Trønderjam 2014, som deltaker i Idol. Den unge jenta fra Hommelvik hadde fra før satset alt på musikken ved å flytte til England for å gå på skole, før hun etter hvert meldte seg på norske Idol. Og selv om hun ikke satt igjen som vinner for programmet på TV, ga det henne en inngangsbillett i musikkmiljøet i Norge. Til nå har hun gitt ute flere singler og spilt på flere store og små arrangementer i Norge, og det var ingen tvil om at hennes sterke stemme og gode låter ble godt tatt imot under Trønderjam. Selv om det var en regntung dag da Trønderjam i 2014 var på plass og publikum kom til området, stoppet det ikke deltakelser. Mange møtte opp for å få med seg musikken, konkurranser med flotte premier, skating, samværet, grilling, dansing og masse annet gøy. I alt samlet det seg rundt 12 000 kulturinteresserte ungdom i trønderhovedstaden den siste uken av juni, med felles fokus på kultur og ungdom. Arrangementet er en samling av syv ulike ungdomsarrangement som alle har felles verdier som kultur, felleskap, påvirkning og ungdom. Det ble arrangert av blant annet UKM, Den kulturelle skolesekken, Norsk kulturskoleråd, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Norges musikk-korpsforbund og nasjonalt sender for helse og kunst i opplæring.